Kuchnia laotańska różni się znacznie od kuchni innych krajów Azji Południowo-Wschodniej. Pomimo wpływów kuchni tajskiej, kambodżańskiej i francuskiej, jedzenie w Laosie zachowuje swoje czyste i oryginalne smaki. Najlepsze słowa do opisania kuchni laotańskiej to: rustykalna, subtelna i ziemista.
Podstawowym składnikiem Laosu jest kleisty ryż (luk khao), a inne niezbędne składniki to laotańska sos rybny (padaek), galangal i trawa cytrynowa. Podobnie jak w Wietnamie, kuchnia laotańska obfituje w zioła, warzywa i przyprawy.
Kuchnia laotańska różni się znacznie w zależności od regionu, ze względu na dostępność składników i metody gotowania. Popularne metody gotowania to grillowanie, gotowanie, gotowanie na parze, smażenie i mieszanie (jak w sałatkach). Smażenie na patelni nie jest tak popularne jak w Wietnamie czy Chinach. Najczęściej stosowaną metodą gotowania jest grillowanie (lub ping): Ping gai to grillowany kurczak, ping sin to grillowane mięso, a ping pa to grillowana ryba.
W przeciwieństwie do kuchni zachodniej, laotańskie zieleniny i zioła zazwyczaj spożywa się na surowo i podaje je oddzielnie. A w odróżnieniu od innych kuchni azjatyckich, jedzenie w Laosie nigdy nie jest słodkie: "słodko-kwaśne" jest zazwyczaj uznawane za dziwne i obce w Laosie. Kolejną cechą są gorzkie smaki niektórych potraw. W kuchni laotańskiej mówi się: "van pen lom; khom pen ya", co można przetłumaczyć jako "słodkie sprawia, że czujesz się oszołomiony; gorzkie sprawia, że jesteś zdrowy".
Zwyczaje jedzeniowe: Jedzenie w Laosie często spożywa się w temperaturze pokojowej. Tradycyjny sposób jedzenia był wspólny, z jedzącymi siedzącymi na matach trzcinowych na drewnianej podłodze wokół podwyższonej platformy z wikliny, zwanej ka toke. Dania są układane na ka toke, która ma standardowy rozmiar. Gdy jest wielu gości, przygotowuje się kilka ka tokes. Każda ka toke ma jeden lub więcej koszy z kleistym ryżem, który jest dzielony przez wszystkich uczestników.
Najbardziej znaną potrawą Laosu jest laab, pikantna mieszanka marynowanego mięsa i/lub ryby, spożywana z innymi przyprawami, takimi jak zioła, warzywa i przyprawy.
Tam mak hoong, znana bardziej jako son tam, to jedna z najlepszych potraw Laosu, pikantna sałatka z zielonej papai.
Typowym daniem z Luang Prabang jest mok pha, makaron w stylu Luang Prabang. Wygląda zupełnie inaczej niż warianty makaronów w innych częściach Laosu, ponieważ podawany jest z krakersami ryżowymi i gotowany z różnymi rodzajami organów zwierzęcych: wątrobą, jelitami, krwią i sercem.
Phak Naam: sałatka z różnych rodzajów rzeżuchy z kwaśnym dressingiem z soku z limonki, jajka i mielonych orzeszków ziemnych.
Laam Phak: gęsta, pikantna zupa z ziół, warzyw i laab, sałatka z mielonej ryby z rzeki Mekong i ziół, z pikantnym kwaśnym dressingiem.
Laam: podstawa kuchni Luang Prabang: gęsta, ziołowa zupa z mięsem, warzywami i padaek.
Sai ua: kiełbasa z wieprzowiny i świeżych ziół.
Ua nor mai: delikatna pęd bambusa nadziewana pikantną wieprzowiną, smażona na głębokim oleju.
Khao jii: laotańskie bagietki.
Napisane przez
Angelo
Cześć. Nazywam się Angelo, jestem pracownikiem działu marketingu w Asiatica Travel. Moim celem jest pokazanie oszałamiającego piękna Wietnamu i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej oraz inspirowanie innych do odkrywania tych miejsc. Mam nadzieję, że uda mi się połączyć ludzi z bogatymi kulturami i zapierającymi dech w piersiach krajobrazami, które sprawiają, że podróże są wzbogacającym doświadczeniem.