Techniki stosowane w kuchni tajskiej są proste, a efektem końcowym są potrawy o wspaniałym smaku. Bogate menu lokalnych restauracji jest tego najlepszym dowodem. W każdej tajskiej potrawie odnaleźć można pięć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony, pikantny i gorzki. Tradycyjna kuchnia tajska jest bogata w smaki pochodzące z różnych kultur. Potrawy takie jak omlet, ryba gotowana z przyprawami, ryż, spaghetti, mięso (wieprzowina, kurczak, wołowina) z dodatkiem warzyw wywodzą się z kuchni chińskiej.
Jak w większości krajów azjatyckich, ryż stanowi podstawę każdego tajskiego posiłku. Pełny posiłek tajski składa się zazwyczaj z pojedynczego dania lub ryżu (khao) z dodatkowymi potrawami, takimi jak curry czy dania smażone. Makaron, znany jako kwaytiow, również cieszy się dużą popularnością w Tajlandii — w szczególności Pad Thai (smażony makaron) oraz zupy makaronowe. Każdy region Tajlandii ma swoją wersję wyjątkowego tajskiego dania zwanego nam prik (sos lub pasta chili). Popularne tajskie śniadania to Jok (kleik ryżowy) i Khao Tom (zupa ryżowa z wieprzowiną). Inne ulubione potrawy to Khao Pad (smażony ryż z wołowiną, krewetkami, wieprzowiną lub kurczakiem); Pad kee mao (smażony makaron z tajską bazylią); Rad na (makaron ryżowy z sosem); Gai pad grapao (kurczak z czosnkiem i papryczkami chili); oraz Pad see ew (smażony makaron z ciemnym sosem sojowym lub rybnym).
W Tajlandii najczęściej używa się łyżki i widelca. Pałeczki są rzadko stosowane, głównie przy jedzeniu makaronu. Jednak w niektórych regionach, zwłaszcza na północy i północnym wschodzie, nadal powszechną praktyką jest jedzenie kleistego ryżu ręką — formuje się z niego kulki i zanurza w dodatkach.
Napisane przez
Angelo
Cześć. Nazywam się Angelo, jestem pracownikiem działu marketingu w Asiatica Travel. Moim celem jest pokazanie oszałamiającego piękna Wietnamu i innych krajów Azji Południowo-Wschodniej oraz inspirowanie innych do odkrywania tych miejsc. Mam nadzieję, że uda mi się połączyć ludzi z bogatymi kulturami i zapierającymi dech w piersiach krajobrazami, które sprawiają, że podróże są wzbogacającym doświadczeniem.