Kambodżańska kuchnia to unikalne połączenie smaków Azji Południowo-Wschodniej, z wpływami sąsiednich krajów, takich jak Tajlandia i Wietnam.
Oto najlepsze potrawy Kambodży:
Amok trey - To prawdopodobnie najbardziej znane danie Kambodży wśród turystów. Istnieją podobne potrawy w sąsiednich krajach, szczególnie w delcie Mekongu w Wietnamie. Filet ryby słodkowodnej (zwykle ryby wężowatej lub sumu z Mekongu) pokryty jest aromatycznym kroeung (zmielone szalotki, trawa cytrynowa, czosnek, limonka kaffir), prażonymi orzeszkami ziemnymi, mlekiem kokosowym i jajkiem, a następnie zawijany w liście bananowca i gotowany na parze, aż uzyska konsystencję przypominającą mus. W przeciwieństwie do tajskich, laotańskich i malezyjskich wersji tego dania, nie jest ono pikantne, lecz aromatyczne, cytrusowe i pełne smaku.
Ansom chek - Cylindryczny placek ryżowy zawinięty w liście bananowca i wypełniony bananami (słodki). Istnieje także wersja wytrawna, wypełniona wieprzowiną i pastą z fasoli mung, zwana ansom chrook.
Babor - Rodzaj kaszy ryżowej lub kleiku ryżowego, podawanego solo lub z kurczakiem lub wieprzowiną, serwowanego z świeżymi kiełkami fasoli i zieloną cebulką. (Babar Praey - słony kleik)
Bay chha - Kambodżańska wersja smażonego ryżu, który zawiera chińskie kiełbaski, czosnek, sos sojowy i zioła, zazwyczaj spożywana z wieprzowiną.
Ban chao - Kambodżańska wersja wietnamskiego dania bánh xèo, czyli naleśnika ryżowego, który jest składany na pół.
Ban hoaw - Gotowane na parze kluski ryżowe z mięty, prażonymi orzeszkami ziemnymi, kiszonymi warzywami i smażonymi na głębokim oleju rolkami jajecznymi, pokrojonymi na kawałki, polane słodkim sosem rybnym.
Bok L'hong - Kambodżańska sałatka z zielonej papai, ubita w moździerzu. Podobna do laotańskiej Tam mak hoong, sałatka może zawierać zioło kantrop, bazylię azjatycką, fasolki szparagowe, prażone orzeszki ziemne, pomidory cherry, małe, zasolone, zachowane kraby, wędzoną lub suszoną rybę oraz papryczki chili. Wymieszana z sosem z limonki, sosu rybnego i/lub prahok.
Khor - Duszona wieprzowina lub kurczak z jajkiem w sosie, doprawiona karmelizowanym cukrem palmowym, sosem rybnym i czarnym pieprzem Kampot. Może zawierać tofu lub pędy bambusa. Typowe danie Khmer Krom, będące podobne do wietnamskiego Thịt Kho i filipińskiego Humba.
Chha knyey - Pikantne danie z mięsem smażonym z posiekanym korzeniem imbiru, czarnym pieprzem i świeżymi papryczkami jalapeño lub paprykami.
Chrouk sway - Sałatka z niedojrzałego mango, doprawiona sosem rybnym i papryczkami. Zwykle podawana jako dodatek do smażonej lub pieczonej ryby i ryżu.
Kuy teav - W języku khmerskim kuyteav odnosi się zarówno do dania, jak i do samych klusek ryżowych. To tradycyjna zupa ryżowa na bazie bulionu wieprzowego, popularna na śniadanie w Kambodży, a także w sąsiednich krajach i krajach, w których żyje duża populacja Khmerów. Opracowane przez Kambodżan pochodzenia chińskiego, podawane z dodatkami takimi jak świeże kiełki fasoli, posiekane szczypiorek, kolendra sawtooth, czarny pieprz Kampot, limonka i karmelizowany olej czosnkowy. Kuyteav może być podawane na dwa sposoby, z wszystkimi składnikami w zupie lub z zupą podaną osobno. Obie wersje mają te same składniki, ale pozwalają na kontrolowanie równowagi smaków, temperatury i tekstur. Wersja kuyteav z Phnom Penh (nazywana przez Wietnamczyków hu tieu Nam Vang) jest najbardziej ekskluzywna, często zawierająca jedno lub wszystkie z poniższych dodatków: wieprzowina, mielona wieprzowina, galaretka z krwi wieprzowej, pokrojone podroby wieprzowe, takie jak jelita, serce, wątroba i płuca, pieczona kaczka, krewetki z Mekongu, ciastka rybne i kalmary.
Kralan - Ciasto wykonane z gotowanego na parze ryżu zmieszanego z fasolami lub grochem, tartym kokosem i mlekiem kokosowym.
Lok Lak - Smażona marynowana wołowina, pokrojona w kostkę, podawana z świeżymi czerwonymi cebulami, na łóżku sałaty, ogórków i pomidorów, z sosem składającym się z soku z limonki, soli morskiej i czarnego pieprzu Kampot (tek merec). Jest to kambodżańska wersja wietnamskiego dania Bò lúc lắc, ale ma wyraźnie kambodżański charakter z sosem do maczania tek merec oraz obowiązkowymi dodatkami w postaci dużej ilości liści sałaty, ledwie dojrzałego pomidora i pokrojonych cebul.